Hírek

  2017-07-17 //

  Czene Attila: "Élvezzétek, csak ennyi az egész!"

  A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának szervezésében folytatódott a sorozat, melynek keretében olimpiai bajnokok keresik fel a győri EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) készülő magyar kitűnőségeket. A program keretében a korábbi klasszisok lelkesítik a fiatalokat és tanácsokkal látják el őket. A női tornászok után az úszók következtek, az egykori 200 m-es vegyes úszó Czene Attila (1992 bronz és 1996 aranyérmese) kereste fel az utódokat a budafoki Hajós Alfréd tanuszodában. A Győrben rajtoló úszócsapat éremesélyesei edzenek itt a Budafóka XXII SE vezetőedzője, Horváth Tamás irányítása mellett.  Ő mutatta be a versenyzőit: Böhm Sebestyént (100, 200 m mell), Galyassy Szilárdot (200, 400, 1500 m gyors), Zombori Gábort (100, 200 m hát, 200, 400 m vegyes), a társaival edző Márton Richárdot is, aki az ifjúsági VB-n indul.

   

  Czene hamar megadta a találkozó alaphangját.

  Mennyire zavaró ebből a hatpályás 25 m-es uszodából átlépni az ötvenméteresbe? Annak idején Hargitayék is ekkora medencében készültek, én meg egy 33-as-ban.

  - Minket az sem zavar - szólt az egyhangú válasz.

  Akkor ti ufók vagytok - állapította meg Czene, aki a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy edzője, Széchy Tamás a két olimpia közti négy évben képes volt mindent feláldozni azért, hogy a következő olimpia sikeres legyen. Magamban sokszor nem értettem egyet vele, de az idő bizonyította, hogy az mesternek mindig igaza van. Amikor alszol rá egyet, rá kell jönnöd, hogy nincs más akibe kapaszkodhatsz, mert ő az egyetlen, aki ugyanúgy akarja a győzelmed, mint te.  Az edződ tudja azt, hogy mikor hova kell helyezni a hangsúlyokat és ezzel segít. Széchy megtanított arra, hogy az utolsó másodpercig kell küzdeni, soha nem lehet feladni. Széchy mondogatta, hogy az ellenfélből készülünk, de nem rá figyelünk!"

  - Hogy lett ebből Atlantában egyes pálya, ahonnan nem szokás aranyat nyerni, de neked sikerült?

  Az ember hajlamos délelőtt nem úszni, nekem se nagyon ment. Ha az egyest kaptad, el kell hinned, hogy onnan is ugyanúgy lehet nyerni, mint a többi hét pálya bármelyikéről.

  Esélylatolgatás gyanánt Böhm Sebestyén elmondta, hogy egyéni csúcsokban reménykedik és bízik az éremben. Galyassy Szilárd győzelemre készül az 1500 méteren (a 14 éves fiatalember később a nyíltvízi hosszútávúszásban is érdekelt lesz). A 14 éves Zombori Gábor, aki a serdülő ob-n a tavalyi kilenc után idén hét elsőséget szerzett, Győrben minden számában érmet vár magától, s a 400 méter vegyesen át szeretné törni a 4:20-as határt, ami aranyat is hozhat.

  Czene Attila végül ezekkel a tanácsokkal búcsúzott a fiataloktól: "Innen ebből a kismedencéből, ebből a kis közösségből is kinőhetnek óriások, legyen önbizalmatok! Az olimpiai fesztivál nagy forgatag lesz. Sok kihívással találkozik az ember egy ilyen giga rendezvényen. Érezzétek jól magatokat, még ha az úszó VB árnyékában versenyeztek is és kevesebb fény ér majd benneteket. Élvezzétek a verseny minden percét, a sikert. Megérdemlitek, megdolgoztatok érte!"

  A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának következő állomása a kajakosok meglátogatása lesz. 

   
   
   

  Czene Attila: "Élvezzétek, csak ennyi az egész!"