Hírek

  2017-07-31 //

  Világbajnok Hosszú, ezüstérmes Verrasztó

  Újabb arany a hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó napján. Hosszú Katinka fantasztikus győzelmet aratott női 400 méteres vegyesúszásban, míg ugyanebben a számban a férfiaknál Verrasztó Dávid lett óriási úszással második. A 4x100-as férfi vegyesváltó a 7. helyen végzett. 

  Magyar szempontból jól kezdődött az utolsó nap a Duna Arénában, hiszen a nők 400 méter vegyesén Hosszú Katinka a legjobb idővel került a fináléba egy remek úszás után (4:33.90). Jakabos Zsuzsanna ugyanitt kiadott magából mindent és végül a 12. helyen zárt (4:41.40).
   
  Jakabos Zsuzsanna: "Azt éreztem, hogy a karjaimban semmi erő, de összeszedtem magam és úsztam, ahogy csak tudtam. Próbáltam megverni a mellettem lévő lányt, akinek az idei legjobbja kettővel jobb és örültem, hogy ez sikerült. Egy életre szóló élmény volt ez a nyolc nap."
   
  A döntőben aztán Hosszú Katinka ellentmondást nem tűrően úszott és magabiztosan, hatalmas fölénnyel verte meg a világot egy csodálatos úszással, új világbajnoki csúccsal (4:29.33).
   
  Hosszú Katinka: "Sikerült nagyon odakoncentrálnom és igazából nem láttam senkit és semmit. Utolsó ötvenen hallottam a szurkolást, az már nagyon fájt, az utolsó 25 már nagyon lassan telt, de sikerült, az a lényeg. A végén nagyon meghatódtam, így az egész fantasztikus hét miatt."
   
  A férfiaknál is két magyarért szoríthattunk ebben a számban. Verrasztó Dávid nagyszerű úszással jutott be a délutáni döntőbe a harmadik helyen (4:11.89), ugyanez sajnos Gyurta Gergelynek nem sikerült, aki végül a 18. helyen zárt (4:19.90).
   
  Gyurta Gergely: "Roppant csalódott vagyok, ezt elrontottam. Hiányzott a végén az a gyorsasági állóképesség, amit versenyek előtt kell gyakorolni. A vb-vel kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Van egy hatodik helyem a leghosszabb távon, de egyértelműen az volt a célom, hogy 400 vegyesen bekerüljek a döntőbe."
   
  A fináléban aztán Verrasztó elképesztően nagyot versenyzett és kiváló teljesítménnyel a dobogó második fokára állhatott fel (4:08.38).
   
  Verrasztó Dávid: "Nagyjából erre számítottam. 300-nál már tudtam, hogy támadni nem fogok tudni, úgyhogy onnantól már visszafelé néztem, hogy az ezüst meglegyen. Szép ez az érem, örülök neki nagyon."
   
  A női 4x100-as vegyesváltónk fiatal összeállításban lépett rajtkőre (Burián Katalin, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra) és a lányok kiadtak magukból mindent, végül új országos csúccsal a 10. helyen végeztek (4:03.08). 
   
  Szilágyi Liliána: "Igazából erre készült a váltó, hogy az országos csúcsot meg tudjuk dönteni és mindenki kiúszta magát, beleadta testét-lelkét, én nagyon örülök neki."
   
  A férfi vegyesváltónk (Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik) is jól teljesített az utolsó napon, a fiúknak a döntő is összejött, méghozzá a 6. legjobb idővel (3:33.35). A fináléban aztán megint mindenki odatette magát, Kozma egészen hihetetlen, amit úszott, az egész világbajnokság egyik leggyorsabb 100 gyorsát produkálta (46.72) és a csapat végül a hetedik lett új országos csúccsal (3:32.13).
   
  Bohus Richárd: "Nagyon jó volt, ugye nyolc nap után már eléggé ki voltunk facsarva. A szurkolók ugyanolyanok voltak, mint mindig, kihozták belőlünk a maximumot. Sajnos vége, még nagyon élveztük volna, ha még pár hétig így úszkálhatunk egy ekkora közönség előtt."
   
  Gyurta Dániel: "Fantasztkus volt döntőt úszni. Sajnos ez a nyolc nap alatt most először jött össze, az egyéni számok nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna. De tényleg nem tudom szavakba önteni, hogy mit éreztem, amikor ott álltam a hazai közönség előtt."
   
  Kozma Dominik: "Az országos csúcs nagy dolog, főleg úgy, hogy még rengeteg van benne. Megvannak a hibák, tudjuk, hogy hol hibáztunk, de ezek még javíthatók. A döntő után is álltunk még öt percet kint, hogy ez a fantasztikus hangulat minden porcikánkba beivódjon. Ez a hét fenomenális volt nekem, úgy érzem, hogy életem legszebb hetén vagyok túl."
   
  Teljes eredménysor:
   
   
  Még több infó a magyar csapatról és a világbajnokságról:
   
   
  A magyar úszócsapat mérlege 8 érem, ami több mint, amit Rióban az olimpián szereztünk, így úszásban az éremtáblázat 7. helyén végeztünk (2 arany, 4 ezüst, 2 bronz). Gratulálunk a teljes magyar csapatnak és mindenkinek, aki kicsit is hozzátett ehhez a fantasztikus szerepléshez!! Köszönjük a világ legcsodálatosabb közönségének ezt a felejthetetlen hangulatot, amit az Arénába varázsolt!!! Hajrá magyarok mindig mindenhol!!!

  Világbajnok Hosszú, ezüstérmes Verrasztó