Hírek

  2018-02-28 //

  Indianapolis hősei taroltak a Héraklész-gálán

  Az összes elnyerhető nagydíjat ifjú úszóink söpörték be az utánpótláskorú sportolók hagyományos díjátadóján, a Héraklész-gálán: Késely Ajnát és Milák Kristófot választották 2017 legjobb utánpótláskorú sportolójának, a csapatok között pedig az Indianapolisban heroikus csatában győztes 4x200-as gyorsváltó lett a legjobb

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának ünnepségén a tavalyi esztendő korosztályos és felnőtt kontinens- és világbajnokságain, valamint a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket részesítették elismerésben. (Sajnos, úszóink közül szinte mindenki melegégövi edzőtáborban gyűjti a kilométereket, így sportágunkat Wladár Sándor elnök képviselte az eseményen.)

  Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Héraklész Bajnokprogram 2001-ben indult útjára az új utánpótlás-nevelési stratégia első részeként. Hozzátette: a program akkor még 13, mára viszont már 21 sportágat menedzsel, és véleménye szerint egyértelműen beváltotta a hozzá kapcsolódó pozitív igényeket. A számok nyelvére lefordítva: a Héraklész Bajnok- (14-18 évesek), illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek) a huszonegy sportágban évente több mint 1400 tehetséges fiatal sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

  „Öröm látni és tapasztalni, hogy a programoknak köszönhetően évről évre nő azon fiatal sportolók száma, akik fantasztikus sikereket érnek el a korosztályos világversenyeken, arra pedig még inkább büszkék lehetünk, hogy akadnak olyanok, akik már a felnőttek között is bontogatják szárnyaikat, sőt komoly eredményeket érnek el" – fogalmazott Szabó Tünde a Uránia Filmszínházban megtartott rendezvényen, ahol Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral, Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, és Vékássy Bálint MOB-főtitkárral 12 sportág 40 versenyzőjét és 30 edzőjét díjazták.  

  A férfiaknál Milák Kristóf azzal érdemelte ki az elsőséget, hogy a tavalyi junior Európa-bajnokságon három arany- és három ezüstérmet szerzett, a junior világbajnokságon négy aranyérmet és egy bronzot nyert, a budapesti felnőtt vb-n pedig 100 méter pillangón második lett.   

  A nőknél Késely Ajna nemesfémgyűjteménye nyomott a legtöbbet a latban, hiszen Netanyából hat aranyéremmel, Indianapolisból pedig egy arannyal és három ezüsttel tért haza, a kettő között pedig döntőbe jutott a felnőtt vb-n két ízben is, 400 gyorson pedig rögtön hatodikként zárt.    

  Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a 4x200 és 4x100 méteren junior világbajnok úszóváltó lett a legjobb. Milák Kristóf, Márton Richárd, Németh Nándor, Barta Márton és Lakatos Dávid mindkét váltóban helyet kapott, míg Holló Balázs és Kalmár Ákos a hosszabbik távon szerepelt.

  Sportolóinknak és edzőinknek szívből gratulálunk!

  Indianapolis hősei taroltak a Héraklész-gálán