HÍREK

  2017-11-11 //

  A jövő elkezdődött: Milák, Késely 4-4 egyéni arany – Bernek 4+1, Jakabos 3+6

  A magyar úszósport két legnagyobb ígérete megmutatta, miért tartják őket annak: az 17 éves Milák Kristóf és a 16 éves Késely Ajna egyaránt 4-4 egyéni bajnoki címet szerzett a százhalombattai országos bajnokságon. Azért a válogatott törzstagjai is kitettek magukért: Bernek Péter négy egyéni és egy váltógyőzelmet jegyez, míg Jakabos Zsuzsanna „bruttó” 9 (3+6) arannyal zárt. Az éremtáblán a Győr végzett az élen a BVSC, a Kőbánya, az Érd és az Eger előtt.

   

  Nagyot homorított a Kőbánya SC a zárónapon, hiszen négy aranyat gyűjtött a Turi-csapat: Késely Ajna nem akármilyen duplát csinált meg, amikor fél órán belül győzött 400 vegyesen, majd 200 gyorson is. Horváth Dávid európai Top 10-es idővel lett első 200 mellen, majd – mintegy hagyományosan – a férfi vegyesváltót is a kőbányások húzták be, igen nagy fölénnyel.

  Bernek Péter igencsak tikkasztó programot koronázott meg azzal, hogy nyert 200 gyorson – a parádés mezőnyt felvonultató szám kuriózuma volt, hogy a két indianapolisi hős, Németh Nándor és Milák Kristóf az 1-es és a 8-as pályán úszva másodikként és harmadikként a falhoz, bónuszként mindketten megdöntötték saját korosztályuk országos rekordját. Milák később ismét a szélső pályán (1-es) lendült meg, és lett első 100 háton – ez volt a negyedik aranyérme az érdiek ifjú klasszisának (az 50 pillére már nem maradt elég ereje, ott nem fért fel a dobogóra; kár, de érthető, hogy nem lesz ott a rövidpályás Eb-n).

  Kozma Dominik száz vegyesen a harmadik hosszon lépett el Cseh Lászlótól, így újabb aranyat akasztott. Igaz, neki a nap legelső számában nyújtott produkciója volt kiemelkedő, amikor a mixed váltó befutójaként egy 20.90-es 50 gyorsot dörrentett – 21 alatti váltós részidőből Domáén kívül egy található az európai ranglistán.

  A legboldogabb bajnok alighanem a győri Gyárfás Bence volt, aki élete első egyéni felnőtt aranyérmét szerezte meg, 50 pillangón sikerült elsőként a falhoz érnie.

  A hölgyeknél Burián Kata a 100-200 duplát csinálta meg hátúszásban a 200 megnyerésével, Szilágyi Liliána pedig ugyanezt tette pillangón (most 100-on győzött). Sztankovics Anna remek hajrával akadályozta meg Sebestyén Dalma triplázását mellen – a 100-as finálé hozta a legszorosabb viadalt a zárónapon, mindössze 14 század választotta el a két specialistát.

  Éremkollekció tekintetében Jakabos Zsuzsanna vitte el a pálmát: 50 gyorson a harmadik egyéni elsőségét gyűjtötte be, és természetesen az egész bajnokságot záró női vegyesváltóban is benne volt, amely országos csúccsal győzött. Amúgy a győriek 12 váltóból 9-et nyertek meg, Zsu hatban volt benne, így mindösszesen kilenc aranyéremmel indulhatott haza Százhalombattáról.

  Ez természetesen a klubot is az élre katapultálta mind az éremtáblán, mind a pontversenyben: Petrov Iván keze alatt három év lefolyása alatt izmosodott a legeredményesebb csapattá a Győr, amely immáron a legtöbb válogatottat (7) adja a koppenhágai Eb-n induló nemzeti együttesbe is.

  Az ob legértékesebb időeredményét (az ún. FINA-ponttáblázat alapján) a férfiaknál Bernek Péter (400 vegyes), a hölgyeknél Késely Ajna (800 gyors) érte el – ezért ők különdíjban részesültek.

   

  A 4. nap bajnokai

  Férfiak

  200m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:44.56

  100m hát: Milák Kristóf (Érd) 52.09

  50m pillangó: Gyárfás Bence (Győr) 23.30

  200m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:06.61

  100m vegyes: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 53.18

  4x100m vegyesváltó: Kőbánya SC 3:33.41

  (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince)

   

  Nők

  50m gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 24.89

  200m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 1:57.96

  200m hát: Burián Kata (Eger) 2:06.59

  100m mell: Sztankovics Anna (Miskolc) 1:07.26

  100m pillangó: Szilágyi Liliána (BHSE) 58.97

  400m vegyes: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:39.00

  4x100m vegyesváltó: Győri Úszó SE 4:04.15 – új országos csúcs

  (Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni)

   

  Mixed

  4x50m vegyesváltó: BVSC-Zugló 1:43.88

  (Ádám Henrietta, Kovács Gábor, Verrasztó Evelyn, Kozma Dominik)

   

  Az éremtábla élcsoportja

  Győri Úszó SE 16 – 5 – 9

  BVSC-Zugló 9 – 5 – 9

  Kőbánya SC 7– 7– 4

  Érdi Úszó Klub 5 – 7 – 5

  Egri Úszó Klub 2 – 10 – 6

  H-vásárhelyi Senior 2 – 1 – 2

  Budapesti Honvéd 2 – 0 – 0

   

  Milák Kristóf:

  „A kétszáz gyorsra és a száz hátra még maradt erő, az ötven pillére már nem, amit kicsit sajnálok, de eléggé hosszú volt ez a menet is. És akkor még nem mutattam meg magam négyvegyesen és ezerötszáz gyorson, azaz van mire gyúrni a jövőben. Az, hogy nem megyek az Eb-re, a saját döntésem volt. Most tényleg azt érzem, mindennél többet ér a decemberi pihenő.”

  Bernek Péter:

  „Mostanra meghaltam teljesen... Ez a mai nap már nagyon kegyetlen volt. Sajnálom, hogy nem tudtam 1:42-t jönni kétszáz gyorson, most ennyire futotta, de lesz ez jobb, ha még inkább belelendülök. Jól ment a bajnokság, holnap elmegyek világkupázni, az Eb-re pedig remélem jó formában érkezem.”

  Gyárfás Bence:

  „Ezért jöttem, hogy végre sikerüljön egyéniben aranyérmet nyernem. Tavaly két századra voltam tőle, most összejött – nem volt könnyű, mert az ötven pillangó az utolsó nap van, de sikerült, és ez a legfontosabb. Nagyon boldog vagyok – és nagyon fáradt.”

  Kozma Dominik:

  „Itt a vége, a combjaimat nem érzem, kész vagyok teljesen. Az, hogy ezzel a testtel ilyen időket tudtam menni, azért nem kis dolog – ha normálisan fel leszek készülve, ez még jobb lehet. Ma elsősorban a mixed váltóban úszott 20.90-re vagyok büszke, de azért a száz vegyes sem volt rossz. Néztem (Cseh) Lackót a víz alatt, mert eléggé elment háton és pillén, nade mellen jöttem én, egy lehúzás, két tempó a víz alatt, láttam, elé kerülök, mondtam magamban, hoppá Lackó, most megvagy! A mai nap tanulsága: nincs behozhatatlan előny, csak feladott verseny. Szóval ez így elég jó, remélem, hamarosan az alkaromból is eltűnik ez a rohadt fájdalom, most is meg van duzzadva, az ujjam is kiment tegnap – ha nincs ez, meg lemegy pár kiló, teljesen pöpec lesz minden.”

  Cseh László:

  „Korábban valami becsípődött a gerincemben, amitől az egész hátam elkezdett fájni. Voltam gyógytornán, nagyon jó volt, teljesen megszűnt a fájdalom a hátamban, cserébe a nyakam állt be két napja, aminek az a tanulsága, hogy ezentúl rendszeresen el kell mennem gyógytornázni. Egyáltalán nem zavar, hogy most nem nyerek versenyeket az ob-n, megtehettük volna, hogy erre hegyezzük ki magunkat, én viszont inkább az Európa-bajnokságokon szeretném a szokásos szintet hozni. Az azért idegesít, hogy (Kozma) Doma így elment tőlem mellen, nem ehhez vagyok szokva, de a lényeg tényleg az, hogy decemberre legyek formában.”

  Horváth Dávid:

  „Nyáron elég sokat pihentem, aztán betegség miatt volt egy kihagyásom, azaz nem vagyok még igazán edzésben, ehhez képest ez az idő kifejezetten jó. Nagyon feldob, hogy mehetek az Eb-re, nagyon szeretem ezeket a nagy versenyeket, remélem, sikerül kiemelkedő időt úszni – ebben az állapotban két tizedre voltam a tavalyi eredményemtől, azaz bizakodó vagyok.”

  Késely Ajna:

  „Elég fárasztó volt ez a menet: amikor a négyszáz vegyes után felálltam a kétszáz gyorsra, már remegett kezem-lábam, annyira fájt, de örülök, hogy ez így sikerült – ez nagy lökést ad a további felkészüléshez.”

  Sztankovics Anna:

  „Az ötven és a kétszáz után is úgy éreztem, mindkét versenyben maradt még, ezért a százat mindenképp meg akartam nyerni – ezt a távot egyébként is mindig a magaménak éreztem, mégis itt nyertem kétszer is ifi Eb-t. És most az utolsó huszonötön végre elöntött egy olyan érzés, amiben nagyon régóta nem volt részem, hogy minden összeáll, ez segített a végén a hajrában.”

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Az ötven gyors mégiscsak ötven gyors, a kedvenc számom. Örülök, hogy a négy egyéni számomból háromban sikerült nyernem – de legalább ennyire fontos, hogy a váltókban elég jól ment a klubnak.”

  Burián Kata:

  „Az idő nem túl jó, de ez nem is nagy baj most még, a hosszabb kihagyás után pont megfelel. Még ezután jön a formába hozás, az Európa-bajnokságon nagyon szeretnék legalább döntőzni.”

  A jövő elkezdődött: Milák, Késely 4-4 egyéni arany – Bernek 4+1, Jakabos 3+6
  2017-11-10 //

  Milák-Kenderesi: európai 1-2. 200 pillangón

  Nem okozott csalódást a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság legjobban várt száma: a férfi 200 pillangó első két helyét megszerző Milák Kristóf és Kenderesi Tamás kapásból az európai ranglista élére tempózott. A másik slágerszámban, a férfi 100 gyorson a nyári csoda-váltóbronz főhősei osztoztak az érmeken, közülük ezúttal Kozma Dominik volt a leggyorsabb

  A decemberi koppenhágai Eb előtt igen jól fest a 200 pillangó európai ranglistája: péntek estétől Milák Kristóf vezeti Kenderesi Tamás előtt, a két ifjú elképesztő párviadala után a 17 éves vb-ezüstérmes ért előbb a falhoz – gyakorlatilag végig vezetett egyébként –, az olimpiai bronzérmes óriásit hajrázott, de nem tudta utolérni riválisát. A hátsérülése után az intenzív edzéseket, azaz a nagyobb terhelést még ezután kapó Cseh László becsülettel küzdött, végül negyedik lett (Biczó Bence végzett harmadikként) az ob tán legnagyobb érdeklődéssel várt viadalában, amely előtt a 8-as pályán induló Bernek Péter szolidan annyit mondott: „Ezt szívesebben nézném kívülről.” A résztvevők közül egyébként szinte mindenki elfoglalta magát a viadal előtt, Milák és Cseh váltókat és egyéni számokat úszott, azaz nyilván még látványosabb lett volna a parádé, ha mindenki kizárólag erre a távra koncentrál.

   

  A másik szuperverseny a férfi 100 gyors fináléja volt, ahol végül a júliusban a Duna Aréna tetejét is megmozgató, vb-bronzérmet szerző férfi gyorsváltó itt is induló tagjai végeztek a dobogón. A saccra plusz öt kilót vonszoló Kozma Dominik – bár a kivonulásnál közölte: „majd figyeljétek, ha ezt a test megindul!” – óriási csatában öt századmásodperccel gyorsabbnak bizonyult Németh Nándornál, mögöttük Holoda Péter érkezett a harmadik helyre.

   

  A férfiaknál az 1500 elsősége a 400-on idén junior Európa-bajnok Kalmár Ákos, illetve a nyíltvizi Európa-kupa győztes Rasovszky Kristóf között dőlt el – Kalmár a végén ellépett riválisától, és egészen jó idővel győzött. Duplázott Szilágyi Csaba, aki a 100 után az 50 mell aranyát is behúzta.

   

  A hölgyeknél Késely Ajna új korosztályos csúccsal győzött 400 gyorson – és csupán tizedekkel gyengébb idővel, amint amennyivel Kapás Boglárka néhány órával korábban bronzot szerzett a pekingi Világkupán. Joó Sára ötven háton remekelt, míg Jakabos Zsuzsanna száz vegyesen kerek egy perc alatt libegett végig a medencén – az ob harmadik napján így ő lett a legeredményesebb versenyző, hiszen két váltóaranynak is a részese volt.

   

  Utóbbiakat szokás szerint a győriek söpörték be, ezúttal is 3/3-mal zártak, így 9/8-nál tartanak. Gyárfás Bence és Takács Krisztián gyakorlatilag öt perc alatt volt részese két győzelemnek, hiszen a 4x50 férfi vegyesváltót, majd a mixed 4x50-es gyorsváltó közvetlenül egymás után következett; az első után ők maradtak a parton, hogy aztán Gyurinovics Fannival és Jakabos Zsuzsannával is nyerjenek egy aranyat. Utóbbiak pedig Kovács Rékával és Márka Adrienn-nel a nap végén nem pusztán nyertek, de megjavították a női 4x100 gyors országos rekordját.

   

  A 3. nap bajnokai

   

  Férfiak

  100m gyors: Kozma Dominik (BVSC-Zugló) 47.69

  1500m gyors: Kalmár Ákos (Baja) 14:49.91

  50m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior UVC) 27.04

  200m pillangó: Milák Kristóf (Érd) 1:52.02

  4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:36.55

  (Szentes Bence, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim)

   

  Nők

  400m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 4:03.62

  100m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 1:00.00

  50m hát: Joó Sára (Érd) 28.10

  4x100m gyorsváltó: Győri Úszó SE 3:42.54 – új országos csúcs

  (Gyurinovics Fanni, Kovács Réka, Márka Adrienn, Jakabos Zsuzsanna)

   

  Mixed

  4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:34.62

  (Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

   

  Kozma Dominik:

  „Most az ötven-százat nyomom egyelőre, a kétszázat még nem érzem, mondjuk ezzel a testtel ez a százas aranyérem is csoda. Viszont az időnek örülök, mert az ezzel a súlyfelesleggel, meg a másfél hét kihagyással, ami az ob előtt volt, teljesen rendben van. Sajnos, amikor leállok, rögtön felugranak a kilók, nálam ez mindig ilyen – most majd nem fogok ekkora szünetet tartani karácsonykor, ez a tanulság. Illetve lemondtuk a Világkupát, nem megyek, inkább edzek négy hetet, hogy az Eb-re összeálljon minden. A gyulladás már elmúlt az alkaromból hálistennek, most a célbaérésnél a hüvelykujjam ment ki, remeg eléggé, de nem kell ehhez orvos, bedobok két aszpirint, aztán holnap hajrá.”

   

  Milák Kristóf:

  „Rendben van ez az idő, bár ennél is jobbat akartam, de van még mit javítani az úszáson. Nyilván más lenne, ha nem nézelődnék közben folyamatosan, ehhez viszont hozzászoktam kiskorom óta, tudjátok hogy van, muszáj tájékozottnak lenni... A mai egyébként sokkal jobban esett, mint a száz pillangó, az nagyon nagy szenvedés volt, ez most jól ment. Az Eb-ről szombaton döntök: nyilván imádok versenyezni, jó kiállni a világ elé, de iszonyatosan fárasztó volt a nyár.”

   

  Kenderesi Tamás:

  „Kezd összeállni minden, teljesen rendben volt ez a mai úszás. Szépen haladunk, tény, az utolsó forduló már nem volt az igazi, arra most még erőm sem maradt rendesen. Decemberben azért más lesz.”

   

  Kalmár Ákos:

  „Örülök, hogy jobban bírtam most a végét, mint (Rasovszky) Kristóf, valamit sikerült visszaadni a világbajnokságért... Picit jobb időt szerettem volna, legalább öt másodperccel, de azért örülök, mert úgy ment, ahogy terveztem.”

   

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Mivel a váltókra koncentrálok, továbbá én szinte egyáltalán nem úszom huszonötösben, mert folyamatosan nagypályán edzek, kifejezetten örülök a száz vegyesnek. Itt ha valami megbillen, összeomlik az egész, és mivel külön nem készültünk erre, tényleg jó, hogy így összejött – a kerek egy perc jól mutat, de azért egy 59.99-nek jobban örültem volna.”

   

  Késely Ajna:

  „Hú, ez most sokkal jobban fájt, mint a nyolcszáz – és kicsit jobban is tartottam az egésztől a verseny előtt. A négyszáz tényleg már olyan, hogy lassan végig kell sprintelni, ezért van az emberben egy kis plusz félsz – nagyon örülök, hogy ez most így sikerült. Holnap még keményebb lesz, négyvegyes, kétszáz gyors, kétszáz pille, még rágondolni is sok, viszont edzésnek tökéletes.”

   

  2017-11-09 //

  Bernek: világranglista-elsőség – Milák: pillangó-hát dupla

  A világranglista élére tempózott Bernek Péter 400 vegyesen a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság második napján, Milák Kristóf pedig egészen különleges duplát teljesített: előbb 5 századdal megelőzte Cseh Lászlót 100 pillangón, majd 50 háton is győzött. Késely Ajna Európa harmadik legjobb idejével nyerte a női 800-at, a győri 4x100-as férfi gyorsváltó pedig országos csúcsot repesztett.

  Bernek Péter nagyon rendben van: az első napi kettő plusz egy arany után csütörtökön 400 vegyesen parádézott a BVSC versenyzője – méghozzá elég brutális időt jött, hiszen 4:01.62-vel nyert, amivel utcahosszal első a világranglistán (az Európa-bajnok német Heintz eddig 4:04.49-cel vezette a rangsort).

  Szintén nemzetközi összevetésben is remek idővel győzött Késely Ajna 800 gyorson: ő az európai rangsor harmadik helyére jött fel, más kérdés, hogy az idei kőkemény terhelés okán pihenőt kap a koppenhágai Eb-re a nyári junior kontinensviadalon hatszor is első, majd a felnőtt vb-n döntős, és aztán a junior világbajnokságon is aranyérmes ifjú klasszis.

  Milák Kristóf szenzációs versenyben nyerte az ob egyik slágerszámát: 100 pillangón ugyan végig Cseh László volt egy picivel előrébb, ám a fal épp úgy jött ki neki, hogy kénytelen volt rácsúszni, ezalatt a négyszeres junior világbajnok – és nála 15 évvel fiatalabb – Milák még tett egy tempót, így öt századmásodperccel előbb érintette meg a panelt. Negyedóra múlva pedig némi meglepetésre az ötven hátat is behúzta a magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége: igaz, anno hátúszóként indult, azaz számára ez nem volt akkora szám, ráadásul saját bevallása szerint elkezdett a vegyesre gyúrni, ami nem jó hír a specialistáknak...

  A férfiaknál 100 mellen a hódmezővásárhelyiek friss  igazolása, a szerb-magyar kettős állampolgárságú Szilágyi Csaba diadalmaskodott. A hölgyeknél, mondjuk úgy, az időszaknak megfelelő idővel nyert az újabban Ukrajnában, egy nemzetközi csapat tagjaként készülő Szilágyi Liliána 200 pillangón, a hosszabb kihagyás után egyelőre keményebb terhelésből jövő Burián Katalin 100 háton, illetve az országos bajnokságok egyik legrégebbi résztvevője, Bordás Beatrix 50 pillangón.

  Női száz gyorson kicsit önmagát is meglepte az aranyéremmel Jakabos Zsuzsanna, aki a nap elején és nap végén is tagja volt egy győztes váltónak, merthogy ebben a műfajban a győriek ismét taroltak. Most háromból hármat nyertek – a férfi 4x100-as csapat ráadásul országos csúccsal –, az első nap háromból kettőt, ami mutatja, meglehetősen minőségi csapat forrta ki magát a Kisalföldön Petrov Iván irányításával.

  A 2. nap bajnokai

  Férfiak

  400m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 4:01.62

  50m hát: Milák Kristóf (Érd) 23.85

  100m pillangó: Milák Kristóf (Érd) 51.64

  100m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior UVC) 58.67

  4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:13.64 – új országos csúcs

  (Gyárfás Bence, Mészáros Márk, Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim)

  Nők

  100m gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 54.03

  800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:21.25

  100m hát: Burián Katalin (Eger) 59.74

  50m pillangó: Bordás Beatrix (Hullám ’91) 26.23

  200m pillangó: Szilágyi Liliána (BHSE) 2:07.63

  4x200m gyorsváltó: Győri Úszó SE 8:04.24

  (Márka Adrienn, Gyurinovics Fanni, Kovács Réka, Jakabos Zsuzsanna)

  4x50m vegyesváltó: Győri Úszó SE 1:52.28

  (Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni)

   

  Bernek Péter:

  „Mondhatom, eléggé rendben vagyok fizikálisan és mentálisan is, nagyon jól érzem magam a bőrömben. Örülök, hogy ilyen időt tudtam úszni, az Eb-n mindenképp négy percen belül szeretnék jönni. Most még jön egy kis világkupázás, edzés jelleggel, remélem, így sikerül igazán formába lendülni Koppenhágára – bár még nem tudom, milyen számokat vállalok a négyszáz gyors és a vegyes mellett, mert a legjobb távok eléggé összeesnek sajnos.”

   

  Milák Kristóf:

  „Alapvetően hátúszóként indultam, aztán jött (Selmeci) Attila bá’, akkor álltunk rá a pillangóra, azaz benne volt, hogy ez így sikerülhet. Egyébként is visszaálltam kicsit a hátra, hogy tudjak lazsálni edzéseken, az nem olyan kemény, mint a pille... Abból egy kicsit sok volt már a nyáron, most egy kicsit a vegyest nyomom. Örülök a győzelemnek, de az idő elég gyenge, én meg hozzászoktam a jobb eredményekhez. Volt két hét szünetem, de nem álltam még bele úgy a munkába egyelőre – meglátom, az Európa-bajnokságnak lesz-e értelme, rám bízták a döntést.”

   

  Jakabos Zsuzsanna:

  „Főként a váltókra koncentrálok, mert (Petrov) Iván kérése most ez volt, hétben indulok, azaz relatíve kevesebb egyéni számban úszom. Mintegy ezt alátámasztandó, ma délután négy egyéni rajtom volt... Ezzel a száz gyorssal úgy voltam, megyek, ahogy tudok, aztán talán lesz egy érem – az aranyra nem gondoltam, azaz nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült.”

   

  Késely Ajna:

  „(Turi) Gyuri bá’ azt kérte, jó lenne, ha megdönteném a korosztályos csúcsot, de azt magam sem gondoltam volna, hogy ennyivel sikerül. Csak októberben kezdtem újra úszni, jó érzés, hogy ehhez képest a hosszabb távon is sikerült ilyen időt jönnöm. Felszabadultnak érzem magam, az Eb-t kihagyhatom, mert az már tényleg nagyon sok lenne, és ezt a bajnokságot sem kell annyira véresen komolyan venni, mint egy olimpiát, így ez az eredmény tényleg nagyon boldoggá tesz.”

   

  Szilágyi Liliána:

  „Nagyon örülök, mert ilyen időt terveztünk, a technika is rendben volt – ami azért jó, mert elég kemény sorozatterhelésben vagyunk, és most életemben először még bírom is. Egy nemzetközi csapat tagjaként készülök most, brazil edzőm, Alison Silva irányításával, Ukrajnában.”

   

  Burián Kata:

  „Mivel van már szinten, egyáltalán nem vagyok még formában. Sőt, szeptemberben nekem is volt egy hosszabb kihagyásom sérülés miatt, úgy látszik, a csapatunkban ez volt a divat, Cseh Lacinak a hátával volt gond, nekem a vállammal. Úgyhogy örülök ennek az időnek és az aranynak, de az Európa-bajnokságon sokkal jobb időt szeretnék menni.”

  Bernek: világranglista-elsőség – Milák: pillangó-hát dupla
  2017-11-08 //

  Öt győri arany és egy Bernek-tripla

  Repülőrajtot vettek a győriek öt elsőséggel a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság nyitónapján, de a nap hőse Bernek Péter volt, aki két egyéni számban és egy váltóban is aranyérmes lett, ráadásul 400 gyorson az európai ranglista harmadik helyére ugrott. Férfi 50 gyorson az első négy úszó 0.06 másodperc különbséggel ért a falhoz.

  A győri gyorsváltók gyorsan bezsebeltek két aranyérmet 4x50-en, majd később újabb három elsőség következett: Sebestyén Dalmának sikerült előbb a 200, majd az 50 mellúszó-aranyát is megnyernie, ami igazi bravúr. Takács Krisztián pedig nem akármilyen versenyben diadalmaskodott 50 gyorson: 21.93-mal győzött, klubtársa, Gyárfás Bence 21.94-gyel lett második, Kozma Dominik pedig 21.95-tel harmadik, de a negyedik Lobanovszkij Maxim is 21.99-nél állította meg az órát, azaz az első és a negyedik között csupán hat századmásodperc volt a különbség. Takács egy éve 50 pillangón aratott pontosan ilyen győzelmet: akkor is egy-egy század választotta el az érmeseket.

  Bernek Péter szépen belelendült: a BVSC kiválósága kedvenc rövidpályás számában, 400 gyorson homorított nagyot, hiszen a távon világ- és Európa-bajnok klasszis az európai ranglista harmadik legjobb idejét úszta (előtte csak augusztusi, azaz még szinte csúcsformában elért eredményekkel állnak). Később 200 vegyesen is remekelt, ott európai 4. idővel ért elsőként célba.

  Négyszáz gyorson a távra „átkiránduló” Milák Kristóf becsülettel tartotta a lépést – ezüstérmes lett –, majd tizennyolc perccel később a négyszeres junior világbajnok fő vadászterületén, 100 pillangón lett első a középdöntőben, remek kis „előversenyben”, Cseh Lászlót megelőzve (a döntő pénteken esedékes). Élő legendánk 200 vegyesen csupán negyedik lett, de egy pillanatig nem izgatta magát emiatt, hiszen két hétig nem edzett rendesen hátproblémái miatt, neki egyébként is a koppenhágai Eb-re kell kész lennie, egy hónap múlva.

  Kétszáz háton Telegdy Ádám nagy fölénnyel nyert, ha valaki „nyomja” picit, talán még jobb idő is összejöhetett volna, ám a Kőbánya SC kiválósága így is az európai ranglista negyedik legjobbját úszta.

  A hölgyek között sokadik reneszánszát kezdi élni Verrasztó Evelyn, aki saját bevallása szerint csak a budapesti vb nem túl jó emlékei miatt nem hagyta abba az úszást – a méltó lezárásig vezető úton mindenesetre jól mutat a 200 vegyes bajnoki címe.

  Befejzésként még egy BVSC-s arany érkezett – a negyedik, azaz neki sem ment rosszul –, a férfi 4x200-as gyorsváltóban Cseh László másfél testhossznyi előnyt szerzett az egrieknek harmadik emberként, ám Berneknek őrült hajrával, ha csak centikkel is, de sikerült megelőznie a junior világbajnok Holló Balázst.

  Az 1. nap bajnokai

  Férfiak

  50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.93

  400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:38.58

  200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:50.84

  200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:54.87

  4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:28.97

  (Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence)

  4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:08.59

  (Kozma Dominik, Drigán Zoltán, Papp Márk, Bernek Péter)

  Nők

  50m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 31.29

  200m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 2:24.17

  200m vegyes: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 2:09.36

  4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:42.45

  (Gyurinovics Fanni, Pózvai Kiara, Márka Adrienn, Jakabos Zsuzsanna)

   

  Bernek Péter:

  „Jó formában érzem magam, különösen a vegyes ment jól, örülök, hogy a négyszáz után azt is sikerült így behúznom. A váltó volt a legjobb, annyi év után végre újra együtt úszhattam Kozma Domával, igaz, nagyon kellett jönnöm a végén, mert ő kissé lassú volt most, de hát autó sincsen fék nélkül.” (Utóbbi mondat Dominik jelenlétében hangzott el, derűs kacagások közepette.)

   

  Takács Krisztián:

  „Edzőtáborból jöttünk, azaz kifejezetten jó érzés, hogy sikerült nyernem, nem számítottam rá, mert elég jól jöttek a többiek is. Aztán amikor felnéztem a táblára, kissé meglepődtem, az időket látva meg különösen. Gyárfás Bence néhány napja kitette a tavalyi 50 pille eredményét, amikor egy-egy század volt közöttem, Cseh Laci és Bence között – és azt írta fölé: ’Takács Krisztián: idén is?’ Nos, sikerült az idén is!”

   

  Telegdy Ádám:

  „Nagyon jól esett az úszás, kicsit egyedül maradtam a végére, mert nem volt sem Bernek Peti, sem Földházi Dávid, de azért sikerült egy jó időt mennem. Az Eb-n még ennél is jobbat szeretnék egy kicsivel, és akkor akár az érem is összejöhet.”

   

  Verrasztó Evelyn:

  „Úgy volt, hogy a világbajnokság után abbahagyom az úszást, de az nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, és nem akartam így búcsúzni, ezért a folytatás mellett döntöttem. Bár van ez a kávézó projektünk is Dáviddal, azaz már nem edzek annyit, mint a fénykorban, de egy hónapja megint komolyan beleálltam a munkába. Örülök, hogy ez a nap így sikerült, a kettő vegyessel elégedett vagyok.”

   

  Sebestyén Dalma:

  „Titkon reménykedtem abban, hogy akár mind a két számot megnyerhetem, de magamat is megleptem azzal, hogy az ötvenet is sikerült. Kétszázon jól összeállt minden, ezek után álltam oda az ötvenre, azt gondoltam, talán érmes lehetek, ehhez képest jött össze a győzelem – úgyhogy most nagyon boldog vagyok!”

  Öt győri arany és egy Bernek-tripla
  2017-11-07 //

  Hároméves eltiltás Hornyák Viktornak

  A Magyar Úszó Szövetség Fegyelmi Bizottsága – a tagszervezetek beadványa nyomán – fegyelmi eljárás lefolytatása mellett döntött Hornyák Viktorral szemben a MÚSZ szeptember 24-ei közgyűlésén történtek miatt.

  Mint ismert, az úszóedző a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén magatartásával többször megbotránkoztatta a tagszervezetek jelenlévő képviselőit, illetve a meghívott vendégeket, többek között bilincset dobott az ülést levezető elnök, dr. Sándor Elek asztalára, sértő megjegyzések kíséretében.

  A MÚSZ Fegyelmi Bizottságának eljáró tanácsa valamennyi körülményt mérlegelve úgy döntött, hogy Hornyák Viktort három évre mindennemű sporttevékenységtől eltiltja, továbbá 200 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.

  A határozat indoklásában kiemelik, hogy a Fegyelmi Tanács két ülést is tartott: az elsőn személyes meghallgatást terveztek, de Hornyák Viktor nem jelent meg betegségre hivatkozva, ugyanakkor az FT felszólítására erről később nem küldött orvosi igazolást. A második ülésen ezek után a tanács megtárgyalta az ügyet, melyet szándékos fegyelmi vétségnek minősített, és kénytelen volt azt is figyelembe venni, hogy egy korábbi ügyben már jogerősen kiszabott büntetés nem érte el célját, hiszen Hornyák Viktor újból sportemberhez méltatlan, illetve mások méltóságát sértő magatartást tanúsított.

  Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a küldött „cselekményére tudatosan készült, előre megfontolta, és azt nagy nyilvánosság előtt követte el”. A kiszabott büntetést az FT azonnal végrehajthatóvá nyilvánította többek között azért, mert a korábbi büntetések hatástalanok maradtak, továbbá mert az eljárás alá vont a közgyűlést követően több ízben is megzavarta a MÚSZ-iroda működését, a szövetség székházában „engedély nélkül tekintett be iratokba, az ott dolgozókkal szemben agresszíven lépett fel, felhívásra nem volt hajlandó az irodát elhagyni.”

  A tanács tagjai az azonnali végrehajtás kapcsán hangsúlyozták, csak így érhető el, hogy az eljárás alá vont sem sportszakemberként, sem sportszervezet képviselőjeként ne tevékenykedhessen a magyar úszósportban.

  Az FT megállapította, hogy Hornyák Viktor súlyos károkat okozott a sportágnak, hiszen egy kiemelten sikeres időszakban teremtett alkalmat arra, hogy a média kiemelten az általa okozott botránnyal foglalkozzék, rossz színben tüntetve fel a a magyar úszósportot. A tanács határozata leszögezi, hogy Hornyák Viktor számára biztosítva volt a hozzászólás lehetősége a közgyűlésen, ő azonban ehelyett a botránykeltésben volt érdekelt.

  A testület nem tartotta megalapozottnak Hornyák Viktor írásban jelzett eljárásjogi kifogásait, amelyek a Fegyelmi Bizottság nem jogszerű felállítására, illetve a MÚSZ etikai szabályzatának hiányára irányultak. Az FT ezzel szemben leszögezi, hogy a MÚSZ elnöksége október 4-ei ülésén az alapszabállyal összhangban nevezte ki a Fegyelmi Bizottság elnökét és tagjait, akikből az elnök az ügyben eljáró tanácsot kinevezte, továbbá hogy a MÚSZ – a FINA és a LEN irányelveinek megfelelően – 2016. szeptember 29. óta rendelkezik hatályos Etikai Kódexszel, amelynek iránymutatásait Hornyák Viktor súlyosan és több ízben is megsértette.

  A hároméves eltiltás azt jelenti, hogy a hajdúszoboszlói székhelyű Széles Sándor Nevelőműhely képviselője a határozat november 3-ai hatályba lépését követően három éven keresztül semmiféle, az úszósporttal összefüggésbe hozható tevékenységet nem folytathat, nem tarthat edzést, a MÚSZ és tagszervezetei által rendezett versenyeket, eseményeket semmilyen formában nem látogathatja.

  A határozat ellen Hornyák Viktor fellebbezhet, másodfokon a MÚSZ elnöksége tárgyalhatja az ügyet – ez azonban nem érinti a határozatnak azon részét, amely az azonnali végrehajtást írja elő.

   

  2017-11-07 //

  Szerdától rövidpályás országos bajnokság - Cseh, Kenderesi, Milák: a pillangókirályok egymás ellen

  A három pillangó-úszó világklasszis, illetve a bronzérmes férfi gyorsváltó tagjainak egymás elleni csatái lesznek a szerdától szombatig tartó százhalombattai rövidpályás országos bajnokság fő attrakciói.

  A hagyományok szerint az évzáró világverseny előtt négy héttel rendezik a rövidpályás országos bajnokságot, tradicionális helyszínen, Százhalombattán. Az időpont kijelölésénél a szakmai szempontok érvényesültek – európai helyszín esetén (az Eb Koppenhágában lesz december 13-17-én) mindig egy hónappal a rajt előtt van start –, így azonban elkerülhetetlen volt az ütközés a FINA Világkupa-sorozattal, amelynek záróetapját a szokásosnál későbbre időzítették. Emiatt Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid, Kapás Boglárka és Gyurta Gergely nem lesz ott az ob-n, ők a november 10-11-ei pekingi Vk-futamon állnak rajthoz (aztán mennek tovább Szingapúrba és Tokióba).

  „Egy kis paradigma-váltás volt, megértem, ha egy-egy versenyző a pénzkeresetre is gondol, továbbá nemzetközi viadalokon kíván készülni a Eb-re, az azonban nem változik, hogy az országos bajnokság zárónapján kihirdetem a koppenhágai csapatot – szögezte le dr. Sós Csaba szövetségi kapitány. – Ettől függetlenül parádés kis bajnokságra számítok, néhány nagy csatával. Nagyon kíváncsi vagyok Kenderesi Tomira, aki – Kapás Bogihoz és megannyi más nagy sztárhoz hasonlóan – önmagához képest mintha kicsit tompább lett volna az olimpiai év után. Szerintem újra el fog indulni felfelé, legalábbis ezt remélem.”

  Azaz a pekingi viadalon indulók nélkül is tekintélyes lesz az ob mezőnye, és többek között olyan szenzációs csatákra van kilátás, mint 100 pillangón a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Cseh László, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás és a világbajnoki ezüstérmes, négyszeres junior világbajnok Milák Kristóf „meccse”.

  A budapest vb tán legnagyobb meglepetését szerző bronzérmes férfi gyorsváltó tagjai közül Kozma Dominik, Németh Nándor és Holoda Péter a sprinttávokon csapnak össze.

  „A nyári váltósikerek érezhető hatása, hogy meglódult az érdeklődés a száz és kétszáz gyors iránt, egyre többen kezdtek koncentrálni ezekre a számokra, tetszik ez a pezsgés, ebből csakis profitálhatunk” – kommentálta az előzetes rajtlistát Sós Csaba, aki jelezte, a váltóban remeklők közül egyedül Bohus Richárd nem lesz ott Battán, aki most diplomázik az arizonai egyetemen.

  A nyár többi hőse közül szinte folyamatosan a vízben lesz – szokás szerint – a junior világbajnok Késely Ajna, a rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek Péter, az Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, illetve az indianapolisi junior vb-n szintén remeklő, a váltókkal aranyérmeket nyerő Barta Márton, Holló Balázs, Lakatos Dávid és Márton Richárd.

  „A fiatalokra nagyon kíváncsi leszek, mennyire tudtak regenerálódni és újra formába lendülni, hiszen iszonyatos hosszú volt a nyaruk, a többségüknek volt ifi Eb, felnőtt vb, majd a junior vb, ahonnan augusztus 31-én érkeztek haza. Kőkemény terhelést kaptak, lesznek olyanok, mint Késely Ajna, akik az ob-n indulnak, de a koppenhágai Eb-t kihagyják – ezt teljes mértékben megértem, kell a töltődés, hiszen jövőre megint fontos események következnek” – magyarázta a kapitány.

  Az előfutamok mind a négy nap 9 órakor, míg a döntők 16.30-kor kezdődnek – szerdán és csütörtökön az M4 Sport élőben, péntek és szombaton pedig felvételről közvetíti a finálékat. A MÚSZ elnöksége szombati ülésén, a helyszínen véglegesíti a koppenhágai Eb-csapatot. Erre az eseményre a kapitány határozott meg szintidőket: a netanyai rövidpályás Eb nyolcadik helyezettjének eredménye – azaz a 2015-ös, döntőhöz szükséges idő – a választóvonal, a kontinensviadalokon ugyanakkor egy számban négyen indulhatnak, azaz aki kvalfikál, és élni kíván az indulás lehetőségével, az nagy valószínűséggel csapattaggá válik.

  A Rövidpályás Országos Bajnokság percprogramja, az előzőtetes rajtlista és a felnőtt csúcsok a kék nyilra kattintva letölthetőek.

  Az eredmények az alábbi linken elérhetők:

  http://vuk-se.hu/index.php/2017/11/05/xiv-orszagos-rovidpalyas-bajnoksag

   

  Szerdától rövidpályás országos bajnokság - Cseh, Kenderesi, Milák: a pillangókirályok egymás ellen
  2017-11-06 //

  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - a 2018. évi Országos Delfin Bajnokság megrendezésére

  A Magyar Úszó Szövetség pályázatot hirdet a 2018-as Országos Delfin Bajnokság megrendezésére.

  A részletes leírás és a  pályázati feltételek a kék nyilra kattintva letölhetők.

  2017-11-05 //

  Wladár Sándor üzenete a Jövő bajnokainak

  A MÚSZ elnökének beszéde a Jövő bajnokai program szombati, összrégiós döntőjének megnyitóján, a Tüske-uszodában.

   

  Kedves srácok! Lányok és fiúk! Leendő bajnokok!

  Nektek, akik most itt álltok az ország 81 egyesületét képviselve, 112 nagyszerű edző munkáját dicsérve, okotok van a büszkeségre. Ti kiválasztottak vagytok. A legtehetségesebbek, amire a program elnevezése is utal: a Jövő Bajnokai. Ez a kivételezettség azonban felelősséggel is jár. Példaképek lehettek, akiket mások követni fognak, akikre társaik felnéznek. Az uszodában és az iskolában is. Belőletek is lehet Jakabos Zsu, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik, Cseh Laci vagy, hogy a régebbieket említsem, Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Rózsa Norbert, Hargitay András utódai – és a magyar úszósport gazdagsága okán a sort még hosszan folytathatnám.

  Fiatalok, Jövő Bajnokai – ahogy mondani szokták: Tiétek a jövő! És azért, hogy így is legyen, szeretnék néhány gondolatot – főként saját tapasztalataim alapján – a figyelmetekbe ajánlani.

  Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. A siker képlete ugyanis : tehetség + minőségi munka + sport iránti alázat. És persze nem is ritkán, szükség lehet hozzá egy jó adag szerencsére is. A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is. De szükségetek lesz mások segítségére, támogatására is! Senki sem lehet olyan öntelt, hogy azokat a sikereket és eredményeket, amiket esetleg elért (vagy majd ezután ér el), kizárólag saját tehetségének, szorgalmának, munkájának tulajdonítsa. Minden alkotó embert már gyermekkorától befolyásol a környezete, edzője, klubja, ahol készült, a társai, akikkel felkészült, rivalizált és egy kicsit a jósors, a szerencse is. Tehát tisztelnetek kell egymást, edzőiteket, mások és a magatok teljesítményét, de elsősorban önmagatokat!

  Az úszás, a nagybetűs élettel ellentétben minden egyes pillanatban arról szól, hogy egyenlő pályákon, egyenlő eséllyel versenyeztek – és ez alól soha, semmilyen formában nincs kivétel.

  Nem akarlak becsapni benneteket. Lesznek közületek, akik elérik majd a csúcsot, megvalósulnak álmaik, és bizony lesznek olyanok is, akik végül nem lesznek a legjobbak. Olykor egészen kis dolgok döntenek arról, kinek sikerül győzni, és kinek marad a dobogó második, harmadik foka vagy estleg a kevésbé előkelő helyezés. Éppen ezért úgy kell edzenetek, hogy soha, egyetlen verseny után se tehessetek önmagatoknak szemrehányást, hogy nem tettetek meg mindent a sikerért, nem hoztatok ki mindent magatokból! Ha így lesz, az elért helyezéstől függetlenül boldogok lesztek, és bizonyítjátok, hogy nem véletlenül vagytok kiválasztottak!

  És végül egy gondolat a titeket felkészítő szakembereknek: a felkészítő edzők sohasem téveszthetik szem elől, hogy bár tehetséges úszóval foglalkozni olykor igen megterhelő lehet, de a tehetséges sportoló nem teher, sokkal inkább kihívás, mert a tehetség valójában jól irányított szorgalom. Edző és versenyző harmonikus együttműködése az alapja minden jövőbeni sikernek.

  Jó úszást, eredményes versenyzést kívánok!

  Wladár Sándor üzenete a Jövő bajnokainak
  2017-11-04 //

  Jövő bajnokai: novemberi nagydöntő a Tüskében

  A magyar úszósport 2020 utáni időszakának leendő főszereplői gyűltek össze szombat délelőtt: a Jövő Bajnokai program hagyományos összrégiós döntőjén 280 kiválasztott tehetség versengett a Tüske-uszodában. Az eseményen ott voltak a program mentorai, azaz a jelen bajnokai, többek között Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik és Rasovszky Kristóf is.

  Dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke rövid megnyitó-beszédében többek között azt üzente a fiataloknak: “Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. A siker képlete ugyanis: tehetség + minőségi munka + sport iránti alázat. És persze nem is ritkán, szükség lehet hozzá egy jó adag szerencsére is. A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is.”

   

  Moszkva olimpiai bajnoka fontosnak tartotta elmondani: „Nem akarlak becsapni benneteket. Lesznek közületek, akik elérik majd a csúcsot, megvalósulnak álmaik, és bizony lesznek olyanok is, akik végül nem lesznek a legjobbak. Olykor egészen kis dolgok döntenek arról, kinek sikerül győzni, és kinek marad a dobogó második, harmadik foka vagy estleg a kevésbé előkelő helyezés. Éppen ezért úgy kell edzenetek, hogy soha, egyetlen verseny után se tehessetek önmagatoknak szemrehányást, hogy nem tettetek meg mindent a sikerért, nem hoztatok ki mindent magatokból!”

   

  A Tüske-uszodában jócskán voltak olyanok, akiknek az álmaik többe-kevésbé megvalósultak, avagy a jelenlegi felnőtt-válogatott több tagja, a Jövő Bajnokai program mentorai, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid és a többi klasszis, akiket az éppen nem versenyző fiatalok folyamatosan sakkban tartottak autogramokért és közös fényképekért. De nem maradt ki a sorból a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás sem – illetve, egy másik, igencsak eredményes „vizes” társsportág, a kajak-kenu kiválóságai sem, az olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik szintén megtisztelték az eseményt.

   

  A MÚSZ az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben önkéntes véradást is szervezett, a helyszínen több felnőtt-versenyző, az ifjabbak szülei és a szövetség munkatársai – többek között Batházi Tamás főtitkár, Petrov Iván utánpótlás-kapitány, Halász Sarolta gazdasági igazgató – is hozzájárult a kórházakban felhasználandó vérkészletek bővítéséhez.

   

  Magán a versenyen 100-as távokon mérhették össze magukat a kilenc régió kiválasztottai – mindenki a maga által választott úszásnemben indult, majd a viadalt egy 8x50-es régiós váltó zárta, amelyet a Dél-Alföld csapata nyert meg.

   

  A programban a 11-14 éves korosztályok legjobbjai szerepelnek, akik kiemelt figyelmet kapnak minden téren: kontrollált edzésprogram, sportegészségügyi vizsgálatok, egyen-felszerelés, táplálék-kiegészítők járnak a kiválasztottaknak, akik közül a legtehetségesebbek a programból az utánpótlás-válogatott keretekbe léphetnek át. A 2013-ban indított program első generációinak képviselői közül többen az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon arattak kiemelkedő sikereket, s szereztek összesen 16 érmet, ami az éremtáblán a harmadik helyet jelentette.

  Jövő bajnokai: novemberi nagydöntő a Tüskében
  2017-11-04 //

  Jövő bajnokai: novemberi nagydöntő a Tüskében

  A magyar úszósport 2020 utáni időszakának leendő főszereplői gyűltek össze szombat délelőtt: a Jövő Bajnokai program hagyományos összrégiós döntőjén 280 kiválasztott tehetség versengett a Tüske-uszodában. Az eseményen ott voltak a program mentorai, azaz a jelen bajnokai, többek között Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Bernek Péter, Kozma Dominik és Rasovszky Kristóf is.

  Dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke rövid megnyitó-beszédében többek között azt üzente a fiataloknak: “Tudnotok kell, hogy a tehetség szükséges, de nem elégséges feltétel a siker eléréséhez. A siker képlete ugyanis: tehetség + minőségi munka + sport iránti alázat. És persze nem is ritkán, szükség lehet hozzá egy jó adag szerencsére is. A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát nap nap után dolgozni kell, és örülni a kis eredményeknek is.”

   

  Moszkva olimpiai bajnoka fontosnak tartotta elmondani: „Nem akarlak becsapni benneteket. Lesznek közületek, akik elérik majd a csúcsot, megvalósulnak álmaik, és bizony lesznek olyanok is, akik végül nem lesznek a legjobbak. Olykor egészen kis dolgok döntenek arról, kinek sikerül győzni, és kinek marad a dobogó második, harmadik foka vagy estleg a kevésbé előkelő helyezés. Éppen ezért úgy kell edzenetek, hogy soha, egyetlen verseny után se tehessetek önmagatoknak szemrehányást, hogy nem tettetek meg mindent a sikerért, nem hoztatok ki mindent magatokból!”

   

  A Tüske-uszodában jócskán voltak olyanok, akiknek az álmaik többe-kevésbé megvalósultak, avagy a jelenlegi felnőtt-válogatott több tagja, a Jövő Bajnokai program mentorai, Kapás Boglárka, Verrasztó Dávid és a többi klasszis, akiket az éppen nem versenyző fiatalok folyamatosan sakkban tartottak autogramokért és közös fényképekért. De nem maradt ki a sorból a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás sem – illetve, egy másik, igencsak eredményes „vizes” társsportág, a kajak-kenu kiválóságai sem, az olimpiai ezüstérmes Kulifai Tamás és Tóth Dávid, akik szintén megtisztelték az eseményt.

   

  A MÚSZ az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben önkéntes véradást is szervezett, a helyszínen több felnőtt-versenyző, az ifjabbak szülei és a szövetség munkatársai – többek között Batházi Tamás főtitkár, Petrov Iván utánpótlás-kapitány, Halász Sarolta gazdasági igazgató – is hozzájárult a kórházakban felhasználandó vérkészletek bővítéséhez.

   

  Magán a versenyen 100-as távokon mérhették össze magukat a kilenc régió kiválasztottai – mindenki a maga által választott úszásnemben indult, majd a viadalt egy 8x50-es régiós váltó zárta, amelyet a Dél-Alföld csapata nyert meg.

   

  A programban a 13-14-15 éves korosztályok legjobbjai szerepelnek, akik kiemelt figyelmet kapnak minden téren: kontrollált edzésprogram, sportegészségügyi vizsgálatok, egyen-felszerelés, táplálék-kiegészítők járnak a kiválasztottaknak, akik közül a legtehetségesebbek a programból az utánpótlás-válogatott keretekbe léphetnek át. A 2013-ban indított program első generációinak képviselői közül többen az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon arattak kiemelkedő sikereket, s szereztek összesen 16 érmet, ami az éremtáblán a harmadik helyet jelentette.